Råd om tepper

FORDELER

Generelle fordeler med tepper på gulv.

Et kvalitetsteppe er en investering i velvære og hygge.

Teppe gir:

  1. Lydabsorbering, mindre støy og bedre akustikk.
  2. Energisparing, tepper, isolerer mot kalde gulv.
  3. Gir mindre støv i inneluften. Teppeluven holder på støvpartikler til de støvsuges bort. På glatte gulv virvles støvet opp når man går på gulvet.
  4. Reduserer risiko for å skli. Store avpassede tepper og gangløpere som ligger stødig reduserer sklifaren.

Et enkelt vedlikehold. Jevnlig støvsuging med en god støvsuger holder teppet pent og fritt for smuss.

RENGJØRINGSTIPS

Ulltepper

  • støvsug regelmessig
  • ta straks bort flekker
  • lett hånd med klut og lunkent vann

Fjern løse rester, sug opp eventuell væske med tørr, hvit klut eller tørkepapir uten farge. Trykk og klapp flekken vekk, ikke gni.

Inntørkede flekker: Støvsug først og børst forsiktig.

Hvis flekken ikke forsvinner med denne metoden: bløtgjør flekken med kaldt vann og sug opp med tørkepapir, eller en tørr og ren klut.

Er flekken der ennå?
En dråpe Zalo blandet ut i lunkent vann gnis forsiktig (ren Zalo kan ta farge fra teppet) på flekken. Skyll med rent vann og sug all væske ut igjen med tørkepapir/ren klut. I likhet med klær er tepper avhengig av at såpe og flekkfjerningsmidler skylles ut. Teppeluven vil ellers bli seig og flekken vil fortsatt synes. Hvis flekkfjerningsmidler skal brukes, følg framgangsmåten på forpakningen.

Ulltepper vil loe den første tiden da det er en del overskudd av ull fra produksjonen.

Flekker på tepper som ikke tåler vann, må fjernes av et renseri. Dette gjelder som regel tepper av sisal, jute, kokos og håndknyttede og håndvevde ulltepper.

Å fjerne flekker på en enkel måte betyr noen ganger bruk av sterke midler. Vær sikker på at flekkfjerningsmiddelet ikke skader teppet. Prøv først på en tepperest eller lignende.

Syntetiske tepper

Våre tepper med bakside av filt kan vaskes i maskin og tørketromles. Se Garda teppe. Disse er også resirkulerbare og Oeko-Tex sertifisert. Sjekk ut denne linken for tips: https://vimeo.com/279455287

Garda tepper fåes kjøpt hos Bohus.

Tepper med gummiert bakside må ikke legges på et vått gulv. Gummien kan da feste seg på gulvet. Flekker på syntetiske tepper kan rengjøres lett med lunket vann og mildt rengjøringsmiddel.

Pass på at teppet ikke blir gjennombløtt

Ryer

Filleryer tåler «teppebanking», men ikke for hardhendt behandling. Rist den heller godt og heng den til lufting

Ved rengjøring
Legg hele ryen i bløtt i et stort kar, men ikke la den ligge så lenge at ryen begynner å avgi farge. Ha gjerne litt eddik eller lignende i siste skyllevann. Etter vask ruller du ryen sammen for å få ut mest mulig vann, og så henger du den opp til tørk med stripene loddrett. Dette for å unngå avsmitting av farge.

Vær sikker på at ryen er helt tørr før du legger den tilbake på gulvet.

Se produkter